Yan Ekipmanlar -I-

Buğu önleyici aparatım. 12V luk aküye takıp, objektifi belli bir ısıda tutuyoruz. Bu sayede buğu olmuyor ve çekime ara vermeden devam edebiliyoruz. Yandaki kutudan ortam şartlarımıza göre ısıyı ayarlıyoruz.

Bu tarz yardımcılar internet üzerine satılmakta ancak tabiki fiyatları maliyetinin çok üzerinde. Bende ki bu aleti bir arkadaşımız yaptı. Malzemeleri toplu olarak Çinden sipariş verdi ve kendi birleştirdiği için uygun bir fiyata geldi. Sanırım 40$ a oldu internetten markalı birşey alsaydık 100$+ kargo, vergi çıkacaktı. Bu açıdan toplu sipariş verip, bununla ilgilenen bir arkadaşımız olması iyi oldu. Bir çok amatör astrofotoğrafçı faydalandı.  


Bu aslında biraz uzun bir konu ancak kabaca fotoğraflayayım. Objektif ile DSO çekerken kullandığım bir düzenek. Ortadaki takip sağlayan autoguider. Bu düzeneği direk kundağın üzerine takıyorum ve dengede duruyor. 


Fotoğraf makinesi harici pili. Yine 12V akü ile çalışıyor. Pil bitti derdine son. Canon markalı olarak satılanları internet üzerinden temin etmeniz mümkün ancak fiyatları çok yüksek. ebuy dan yukarıdaki çin malı çakma aparatı alıp sol taraftaki kutuyu elden geçirince bir sorun olmadan kullanmaya başlıyorsunuz. Aslına bakarsanız sanırım onu bile değiştirmeye gerek olmayabilir ancak çakma ürün olduğu için haklı bir endişemiz oluyor makinemize birşey olmaması adına o kutuyu elden geçiyoruz. Tabiki bu işlerden anlayan bir arkadaşınız yapması lazım. Ben biraz hazıra kondum. ebuy dan parçayı aldım sonra arkadaşa yolladım oda oraya kendi yaptığı kartı taktı.

TimeLapse ve DSO çekimleri çok uzun olabildiği için gecede 2-3 pil bitebiliyor. Değiştirmek sorun değil de bu esnada ayarlarımızı bozabiliyoruz o durum can sıkıcı oluyor. 


Olmazsa olmaz yan ekipmanlardan biri. Tripod çantamdan hiç çıkarmıyorum. Programlama kısmı iki tane kalem pil ile çalışıyor. Tek çekim yaparım derseniz pile bile gerek yok.

Çekime ne zaman başlayacağınızı, kaç adet çekeceğinizi, çekimler arasında ne kadar süre bekleyeceğini ve çekimin ne kadar süreceğini programlayabiliyorsunuz. Çin den sipariş ettim. Aliexpressti sanırm. Kargosuz gümrüksüz kapınıza teslim uygun bir fiyatı vardı.

 


TimeLapse çekmek için bir düzenek. Daha önceki yazımda bahsettiğim Time Lapse programını hem tabaletimde hemde cep telefonumda kullanıyorum. Düz çekim yapmak güzel ancak hareketli time lapse yapmak bir başka güzel oluyor. Bunun içinde değişik dolly seçeneklerimiz mevcut. Yine elektronik ve pahalı olan çözümler olduğu gibi bunun gibi mekanik ve ucuz çözümlerde var. Alt taraftaki metal bölüm IKEA dan alınmış bir mutfak zamanlayıcısı. 15 dklık bir tur atıyor ve 0 olduğunda zaman ötmeye başlıyor. Kekiniz hazır şeklinde :) 15 dk boyunca sağdan sola dönmesi bizim için yetiyorda artıyor bile. Üst tarafına yine internetten 20 tl ye aldığım tablet tutucuyu takıyorum. Kullanıma hazır oluyor.