Astrofotoğrafi macerası

Atmosfer dışında fink atmak..

Lazer Tutucu versiyon2

İlk yaptığım versiyonu paylaşmıştım. Aynı adımları bu sefer daha özenli bir şekilde yapıp üzerine birde boyadım. Şekilli olsun diye :). İster istemez teleskobun bir çok parçası zaman içinde sarıya doğru döndüğü için bu parçayı da sarı olarak sonlandırdım.

Dobson Teleskop ile DSLR

Yeni dobson teleskobum ile gezegen yada ay çekmek için DSLR bağlamam gerekiyordu ancak ağırlık/denge sorunları yaşadım. Bunun üzerine yanda gördüğünüz adımları uygulayarak bir raylı sistem yaptım. Şimdilik DSLR yada göz merceği takarak farklı ağırlık noktaları için denge yapabiliyorum. Kullanıma ait fotoğrafta aşağıda.


Read More

Lazer Tutucu

Bulucu dürbünümü çıkartıp onun yerine Yeşil Lazer ile bu işi çözeceğim basit bir düzenek yaptım. Laser Holder olarak satın alınabileceği gibi bu şekilde kendimizde yapabiliyoruz. Adım adım yaptıklarımı çektim. Belki işinize yarar.

Read More

Gezegen Çekimleri

Uzun zamandır gezegen çekmemiştim. Yine unutmuşum nasıl çekilip işleneceğini. Güzel bir antrenman oldu. Hatta bugüne kadar ki çektiklerim arasında en iyi sonuçlar sanırım bunlar oldu. 6" f/5.2 ATM ile çekildi. x2 Barlow ve digital zoom kullanıldı. Extra büyük olan Satürn de x10 digital zoom da yapıldı. Sonuçlar aşağıda :

Read More

Haziran Çalıştayından Kareler

18 Haziran gecesi, İzmir ve civarında şimşekler çakarken bizlerde Samanyolu çekimi yapıyorduk. Arada da şimşek fotoğrafları çektik. Bu karede onlardan biri. 19 Haziran da Dumbbell ve Ring 20 Haziran da Timelapse ve 21 Haziranda Güneş çekimi yaptım. Ayrıntılar aşağıda :

Read More

Yeni bir macera

Read More

Derin Uzay Çekimleri - 2nci Gece

Bir önceki çekim gecesinin yorgunluğuna ,  ertesi günün yoğunluğu da eklenince Pazar gecesi çekim yapacak halim kalmadı ve pas geçtim. 18 Mayıs Pazartesi akşamı tekrar enerjimi toplayıp bu sefer kutup yıldızını görmediğim bir köşeye gidip kurulumu yaptım.

Read More

Derin Uzay Çekimleri - 1nci Gece

AY sız günlerin hafta sonu ve 19 Mayıs tatiline denk gelmesini fırsat bilip biraz çekim yaptım. Uzun bir süre ara verince neyi nasıl çekeceğimi unutmuşum. Isınmam biraz zaman aldı. Bir şekilde kutup ayarını yaptım ve hedef belirmeye başladım.

Read More

Gödence Gözlemevi

Mayıs ayının aysız olan günlerine birde 19 Mayıs tatili ve hafta sonu denk gelince bu anı  kaçırmak olmazdı.  Ayrıca  timelapse için çekimlerde yaptım. Pek istediğim gibi olmadı. Bir daha ki sefere ayarlarını biraz daha değiştirmeyi düşünüyorum.

Read More

Son dönem çekimler

Ay Mozaikleri

El Yapımı 150/790mm newtonya teleskop

Celestron Avx Kundak

Canon 600D Hutech Kamera

 

ISO 800

1/100

1000 frame x 4 kare video

 

Autostakker ile istif

Photoshop ile işleme

Read More

Apollo 11

 

16 Temmuz 1969 günü yolculuğuna başlayan Apollo 11, 20 Temmuz 20:18 de iniş yaptı. Aynı gece 01:56 da Armstrong araçtan inip ilk adımını attı ve o hepimizin bildiği "insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" cümlesini canlı yayında tüm dünya ile paylaştı. Rusya ve USA arasındaki Uzay Yarışı bununla birlikte sonlandı. Kennedy'nin 60'lar bitmeden AY'a gidilecek hedefi de gerçekleşmiş oldu.


 

Read More

Apollo 17

7-19 Aralık 1972 tarihleri arasında gerçekleşen son Ay yolculuğu. Bu seferden sonraki Apollo 18 iptal edilip kaynakları başka projelere aktarılmıştır ve günümüzdeki Mars çalışmalarına kaynak oluşturulmuştur.

 

Aynı zamanda uzaya çıkan ilk bilim adamı ve Aya giden halen tek bilim adamı olan Jeolog Harrison Schmitt'i de taşımıştır. 22 saatte toplamda 111 kg olan Ay tozu/taşı örneği toplamıştır.

Read More

Apollo 15

26 Temmuz - 7 Ağustos 1971 Tarihleri arasında AY' a gidip gelmiş olan Apollo 15 ekibinin iniş noktası fotoğrafta işaretledim. Tabiki iniş noktasını göremiyoruz Diğer küçük kraterlerinde çaplarını yazdım ki boyutu rahat farkedelim.

Ay'a dördüncü kez ayak basılmış ve ilk defa ay aracı kullanılmıştır. Bu sayede kısa zamanda geniş bir alan tarandığı için baya faydalı bir projedir. 3 gün Ay da kalınmış ve bunun 18 saat kadarı uzay aracı dışında geçmiştir.

Çekiç ve Tüy aynı anda bırakılırsa yere aynı anda düşer mi? deneyini de ilk defa burada denemişler. Birde videosu var bu deneyin :

Read More

Yıldız İzi

104 kare nin birleştirilmesi ile elde edilmiş yıldız izi fotoğrafı.

Canon 550D

Sigma 10-20mm @10mm

ISO 100

f/8

90 saniye çekim süresi

Ay ın olması nedeni ile çok fazla yıldız gözükmüyordu. Ancak hava temiz olduğu için yinede test amaçlı bu çekimi yaptım. Asıl amacım nem gidericiyi test etmekti. Gerçi o gece nem yokmuş boşu boşuna taşıdım aküleri. Renk tonlamasından ve kadrajdan hiç memnun kalmadım. Birde ilk başta çektiğim 4 kare diğer 104 kareden ufak bir farklılık varmış onun için istifleyemedim. Bunuda öğrenmiş oldum. Küçük bir kadraj oynaması programın hata vermesine neden oluyor. Nedir bu sorun diye 30 dk düğüm oldum ama bir daha aynı hataya düşmem. Kadraja dikkat etmek lazım.

Yan Ekipmanlar -II-

İlk teleskobum ile birlikte fotoğraf çekmek için T2 Ring siparişide vermiştim. Bir süre sonra o ringin dişlilerinde ufak bir bozulma oldu. Daha sonra öğrendim ki özel T2 ring almayada gerek yokmuş. M42 dönüştürücüler bizim T2 lerimizin aynısıymış. Bunun üzerine internetten sipariş verdim ve daha ucuz / dayanıklı olan M42 me kavuştum. Fotoğrafta makineye bağlanan ilk parça M42. Daha sonra 2.25x Barlowumun dönüştürücüleri takılıyor ve en sonada odaklayıcıya takmak için 1.25 dönüştürücüsünü takıyorum ve kullanıma hazır.

Read More

Amatör Teleskop Yapımı

6" f5.3 el yapımı teleskobum bitmek üzere. İlk ışığı dün gece aldım. Şu anda aluminyum kaplama yapılmamış olmasına rağmen camdan çok net görüntü alınıyor. AY zaten ışık sorunu olmayan bir hedef olduğu için CAM %4 yansıtması sorun olmuyor. 

 

ATY (Amatör Teleskop Yapımı) işine başladığınızda bilinki zorlu bir süreç sizi bekliyor. Kesinlikle sabırlı olmalısınız. Boş zamanınız çoksa kısa sürede bitirebilirsiniz bir kaç haftayı bulmaz bile. Ancak sadece haftasonları bir kaç saat uğraşırsanız işin süresi baya bir uzuyor. Ayrıntıya girmeyeceğim başka bir yazının konusu olsun. 

 

Bir kaç aksilikten sonra yanda görmüş olduğunuz kuruluma ulaştık. 10 ve 25mm göz mercekleri ile karşıdaki binadan net görüntü elde ettik ve ayna tutucumuzuda monte edip tüp işini sonlandırmıştık. Dün gece ilk ışığı alırken bu sefer başka sorun olduğu ortaya çıktı. 

 

 

 

Read More

Yan Ekipmanlar -I-

Buğu önleyici aparatım. 12V luk aküye takıp, objektifi belli bir ısıda tutuyoruz. Bu sayede buğu olmuyor ve çekime ara vermeden devam edebiliyoruz. Yandaki kutudan ortam şartlarımıza göre ısıyı ayarlıyoruz.

Bu tarz yardımcılar internet üzerine satılmakta ancak tabiki fiyatları maliyetinin çok üzerinde. Bende ki bu aleti bir arkadaşımız yaptı. Malzemeleri toplu olarak Çinden sipariş verdi ve kendi birleştirdiği için uygun bir fiyata geldi. Sanırım 40$ a oldu internetten markalı birşey alsaydık 100$+ kargo, vergi çıkacaktı. Bu açıdan toplu sipariş verip, bununla ilgilenen bir arkadaşımız olması iyi oldu. Bir çok amatör astrofotoğrafçı faydalandı.  

Read More

Kullandığım Programlar (Diğer)

Yıldız İzi
Yıldız İzi

Yıldız izi çekmek için Startrails adlı program gerekiyor. Peş peşe çektiğimiz kareleri bu programcık birleştiriyor ve yandaki gibi bir sonuç elde etmemizi sağlıyor. Çok kapsamlı programlara, alete gerek yok bu tarz bir çekim yapmak için. Amacımız kutup yıldızını kadrajımıza sokmak ve uzun pozlamalı çekimler yapmak. Tabiki bu işi daha iyi yapmak için zaman içinde bazı eklentiler ediniyorsunuz. Tripod düzgün kadraj için ve titreşimsiz bir çekim için şart, zamanlayıcılı bir kumanda yine iyi olacaktır. Kumanda yoksa laptop üzerinden de programlama yapılabilir, BYE yada EOSUtility gibi makine kontrol programları ile. Eğer oda yoksa oturup tek tek basarak bile bu çekimi yaparsınız. Ay ın olmadığı bir gece seçersek daha çok yıldız görüneceğinden izlerde çoğalır. Kadraja yerküreden sabit bir kaç nesne sokarsanız sonuç daha şık olacaktır.

Read More

Kullandığım Programlar (Güneş Sistemi)

Eğer Güneş Sistemi elemanlarını çekiyorsak (Gezegen,Ay yada Güneş) bir önceki yazımda bahsettiğim programlar değişir. Çekim tekniğide değişir ancak yine o başka bir yazının konusu. Bu tarz çekimlerde Video çekerek veri elde ederiz daha sonra bu videoyu parçalar ve istifler yine tek bir sonuç elde ederiz. Bu işleri yaparkende kullandığım programlar şu şekilde değişiyor.

 

Registax çektiğimiz videoyu framelere ayırıp sonra istiflememize ve en sonunda da işleme yapmamıza olanak sağlayan bir program. Eliniz de bir video varsa nihayi sonuca bu program sayesinde ulaşabilirsiniz başka hiç bir program kullanmadan. Ancak tabiki biz böyle yapmıyoruz özellikle bu işlerde ufak ufak ilerledikçe programlarımız da çeşitleniyor. İlk başlarken Registax sizi fazlasıyla tatmin edecektir. DSO daki DSS neyse GüneşSisteminde Registax odur.

 

Read More