Atölye oluşmaya başladı

Daha önce kendime 2 adet tezgah yapmıştım. Ancak bir çalışma masası eksiğim vardı. Geçenlerde şans eseri bu eksiğimi tamamladım. Bir okuldan çıkma olarak büyük bir masa edindim. Çekmecelerinde sorun vardı onları düzelttim. Başka bir müdahaleye

gerek görmedim. Dayanabildiği kadar dayansın ilerleyen günlerde biraz daha çekmece ve dolap ekleyebilirim alt tarafına.

Dremel parçaları, kreg ve kesme biçme aparatları, oyma takımları derli toplu bir şekilde duruyor artık. Hem durup durup tozlarını almaktan kurtuldum hem de hemen el altında olmaları çok iyi oldu.

Tezgahların altı açık olduğu için temizlik konusunda baya zorluk çektim. Ayrıca bazı aletleri koyacak yer sıkıntısı yaşadım. Bunun üzerine hem çekmece, dolap kapağı gibi eklentileri yapmayı denemek için

hem de daha kullanışlı temiz tezgahlar elde etmek adına bir tanesini kapatmaya karar verdim. Büyük tezgah hazır 2 ye bölünmüş olduğu için sol tarafını çekmeceli sağ tarafını da kapaklı olarak yapmaya karar verdim. Çekmecelerin bir tanesini tekerlekli diğerini de klasik raylı tekerleksiz olarak denedim.

Bandsaw ve Tablesaw Sled, Pantograf, gibi atsan atılmaz koyacak yer bulamadığım koca eklentileri de kapaklı tarafa sıkıştırdım. Lazım oldukça çıkartıyorum. Çekmecelerin büyük olanına daire testere freze ıvır zıvır kutusunu koydum, küçük çekmeceyi de elektrikli testere ve yine çok sık olarak kullanmadığım el aletlerini kaldırdım.

Her geçen gün Stanley bölümüm genişliyor. Sanırım küçük bir panel yapacağım bu kısım için. Eski iş yerimden kalma cam rafları da ufak ufak etrafa taktım. Yalnız çok memnun değilim, aşırı tozu belli ediyorlar. (Hayır çok titiz bir adam değilim ama insanın gözü takılıyor)

En yayıntılı kısmımda bu düzenleyicilerin olduğu kısım oldu. Bir çok ıvır zıvırı düzenli bir şekilde göz önünde tutması güzel ama çoğu zaman beni kıl ediyor :)

Geçenlerde Makita yatar testerenin sağ tarafındaki uzatma yerine Router Table eklentisi yapmıştım. Gayet kullanışlıydı sıkıntı yoktu ancak yine beklemediğim bir anda küçük güzel bir okul sırası çıkma olarak elde edince Freze masasını buraya taşımaya karar verdim. Hazır geçirirken de Router Lift denilen sistemi yapayımda tam olsun dedim ancak henüz bitiremedim.

Yaptığım tezgahların üzerine mutfaktan çıkan mermerit bankoları koyduğum için bu tip aletleri sabitlerken endişe duydum. Acaba çatlar, kırılır mı diye. Onun için suntalara sabitledim ve suntaları da tezgaha işkenceler ile tutturdum. Gayet sağlam oldular. Çoğu zaman taş motoru oynuyordu. Sütun matkapta zorlandığında kendi etrafında tur atmaya çalışıyordu. Bu sorunları halletmiş oldum. Tezgahın altını kapatmayıp yayıntı, işlence, artan tahtaları koymak üzere kullanıyorum şimdilik.

Fotoğraftan belli olmuyor ama ortadaki masa gibi olan yine çıkma bir dikiş makinesi. Kasnağını kullanarak belki ayak gücüyle bir Lathe (torna tezgahı) yaparım diye düşündüm. Çok örnek bulamadım youtube da ancak olmayacak bir iş değil gibi geliyor halen. İlk fırsatta deneyeceğim.

Bu aralar bit pazarı, hurdacılar ve demircilerde dolaşıp çeşitli baltalar edindim. Bazılarının temizlenmesi halen bitmedi. Paslarını giderip yeniden kullanılır hale getirmeyi planlıyorum. Umarım başarırım. Bu esnada Kemaraltında dövme demirci buldum. Eklemesiz kaynaksız yek pare balta aldım. Henüz odun kesmedim. Daha sonra aynı demirci ustasına 2 parça ürün daha yaptırdım. Bir tanesi kütük tutmak için bir aparat diğeri de oluklu keser. Yabancıların Adze dediği. Kütük tutucuda yine youtube ustalarımdan birinin tasarımı LogDog diye isimlendiriyor. İlerleyen günlerde kullanımları ile ilgili video paylaşmayı düşünüyorum. (Siteye ne zaman koyarım bilemiyorum ama facebook - Hayvan Adam -kesin yüklerim)

Atölyenin gelişim süreci de şu şekilde oldu :