Yeni bir macera

Aylardır peşinde olduğum ancak bir türlü fırsat bulamadığım el yapımı Dobsonian teleskop ile nihayet kavuştuk. Yapım aşamasına arkadaşım ile başlamıştım. Ben 6" yaparken o 8" yapıyordu. Gözlem ağırlıklı kullanacaktı. Aynaların ince ayarları ve montaj işlerini Lütfü hocamız halletti. Daha sonra aynalar kaplandı ama arkadaşımın Teleskop hevesi iş hayatı nedeni ile geçti. Dolayısıyla 8" ayna boşta kaldı. Bunun üzerine ben devam ettim ve sonunda yuvasına geldi. Bugüne kadar ben teleskop ile gözlem yapmamışım onu anladım. 6 km ötedeki Caminin hocasını görebiliyor olmak heyecan verici. Yada denizdeki geminin flamasını seçmek. Kesinlikle önümüzdeki günlerde modifiyesini yapacağım. Gelişmeler yakında :)

Ekleme : Fotoğrafta gözüken asılı odunların olayı da karşıt ağırlıktır. Bulucu dürbün takınca teleskopun dengesi bozuldu ve arka tarafa ağırlık takmak gerekti.

Odunluğa gidip kısmen düz olan bir kütük seçtim. Elektrikli testeremi alıp 4 dilim doğradım. Daha sonra kabuklarını soydum. Orta kısımlarından delik deldim ve tel ile birbirlerine kenetledim. Kaç tanesi işime yarayacağını kestiremediğim için farklı ebatlarda kestim. Sonuçta 4ünüde kullanmak zorunda kaldım kafa kafaya yetti. Bu çözümü şimdilik geçici olarak kullanacağım. Önümüzdeki günlerde buna da bir el atmak gerek.