Apollo 11

 

16 Temmuz 1969 günü yolculuğuna başlayan Apollo 11, 20 Temmuz 20:18 de iniş yaptı. Aynı gece 01:56 da Armstrong araçtan inip ilk adımını attı ve o hepimizin bildiği "insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" cümlesini canlı yayında tüm dünya ile paylaştı. Rusya ve USA arasındaki Uzay Yarışı bununla birlikte sonlandı. Kennedy'nin 60'lar bitmeden AY'a gidilecek hedefi de gerçekleşmiş oldu.


 

Yıllarca bu gidişin sahte olduğunu düşünenler oldu. 2009 yılında LRO tarafından AY ın yakın plan  çekimleri yapıldı ve Apollo 11 ay modülü ve astronotların ayak izleri görüntülendi ve böylelikle tartışmalar son buldu, USA AY'a ayak basmıştı :) Gitmekten daha zor ispatlamak 40 yıl..

380 bin km mesafe 3 gün süren bir yolculuk. Aynı şekilde geri dönüş. Toplam maliyet 30 milyar dolar. Halk bir süre sonra bu durumdan rahatsız olmaya başlamış vergilerimizi bu işlerde harcamayın sesleri yükselmiş ve Apollo projesi sonlanmış.

 

Apoll 11 de ki heyecan diğer seferlerin hiç birinde yaşanmadı, giderek heyecanını yitirdi. Hatta son sefer olan Apollo 17 yi canlı yayınlayacak TV kanalı bulmak bile zor olmuş.

 

Artık astronotlar 300 km uzağımızda dolaşan uluslar arası uzay istasyonunda çalışma yapıyor ve maliyetler bu sayede çok düşmüş durumda.

Son olarakta Apollo 11 i araştırırken karşıma çıkan bir kişiden bahsedeyim Dilhan Eryurt. Ay'a yolculuk yapmayı planlarken hem güneşin hem de Ay'ın sıcaklığını da dikkate almaları gerekiyordu. Gündüzleri +107 derece geceleri -153 derece olan AY  bir sorundu. Dilhan Eryurt bu evrede devreye girmiş ve insansız deneylerde de çalışmış 1969 yılında da Apollo Başarı Ödülü almış NASA tarafından. Yukarıdaki linki okumanızı tavsiye ederim.