Bilimsel Geceleme

Çadır alanımız
Çadır alanımız


Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) nin düzenlemiş olduğu Geceleme etkinliği için üç kişi iki araba İzmir'den Bursa Uludağ / Sarıalan'a doğru yolla çıktık. Bol bol mola vererek 6 saatte etkinlik alanına vardık. Gitme amacımız hem yapmış olduğumuz aynaları dış bir etkinlikte denemek hemde BTM ye teleskop olarak destek vermekti. 70 aile kayıt yaptırdı, toplamda 320 kişi etkinliğe geldi. Etkinlik alanı Uludağ Milli Parkında olduğu için etkinliklik dışında da bir çok aile, yerli ve yabancı turist vardı.

Onların dağılmasını beklerken bizlerde mangala davet edildik ve akşam yemeğimizi yedikten sonra boşalan park alanına hemen çadırlar kuruldu ve teleskobu olanlar teleskoplarını kurmaya başladı. Hava kararmaya başlarken kurulum işlermiz bitti.

Etkinliğin amacı hem gökyüzünü tanımak astronomiye merak uyandırmak hemde çocuklara aileleri ile kamp yapma tecrübesi edinecekleri bir deneyim sunmak olduğu için gökyüzü fotoğrafçılığı ile ilgili çok ciddi bir çalışma yapma gereği duymadım. Çünkü ortam çok ışıklıydı etrafta dolaşan kameralar, araba farları, normal fenerler eşliğinde daha çok kamp yapma durumu ağır basıyordu. Etkinlik programı dolu dolu devam etti. Konuşmacılar ikramlar ufak gruplar halinde değişik hocalar ile yapılan soru cevaplar tüm gece sürdü. Bizlerde kurduğumuz düzeneklere uygun gökyüzü objelerini sunmaya devam ettik. Kimi arkadaşlar gözlem yaptırdı kimileri bilgi verdi kimileri ekipmanları hakkında gelen soruları cevapladı.

Hem katılımcılar hemde bizler için faydalı,eğlenceli bir gece geçirdik. Eksik olduğum noktaları görmemi sağladı. Gece ekipmanları toplarken kendi aramızda muhabbetimizi ettik 4-5 civarıda yattık. Ertesi sabah yine Sarıalan mangal bölgesi olduğu için yerli yabancı turist akınına uğradı. Kazasız belasız aşağı indik ve doğru İzmire döndük. Geriyede bu güzel geceye ait fotoğraf ve videolar kaldı.