Yan Ekipmanlar -II-

İlk teleskobum ile birlikte fotoğraf çekmek için T2 Ring siparişide vermiştim. Bir süre sonra o ringin dişlilerinde ufak bir bozulma oldu. Daha sonra öğrendim ki özel T2 ring almayada gerek yokmuş. M42 dönüştürücüler bizim T2 lerimizin aynısıymış. Bunun üzerine internetten sipariş verdim ve daha ucuz / dayanıklı olan M42 me kavuştum. Fotoğrafta makineye bağlanan ilk parça M42. Daha sonra 2.25x Barlowumun dönüştürücüleri takılıyor ve en sonada odaklayıcıya takmak için 1.25 dönüştürücüsünü takıyorum ve kullanıma hazır.


Geniş açı çekimlerde neyi hedeflediğimizi daha iyi anlamak için harici flaş yerine böyle bir düzenek yaptım ve Yeşil Lazer i taktım. Böylelikle neyi çekeceksem lazer ile hedefleyip çekimi yapıyorum. Çok elzem değildir ama yararlı bir eklenti tavsiye ederim. Harici flaş yerine takılacak o küçük parçayı çinden 1 dolar a aldım. Delip lazeri taktığım parça sokaktan bulduğum sert bir sünger parçası. Lazeri sünger içinde ileriye itince düğme basılı olarak kalıyor ve hedeflemeyi yapıyoruz.


Arkadaşın poker setinin bulunduğu çanta. Fişlerin koyulduğu yere lazerler, alyan ve tornavidalar diğer fiş gözünede göz mercekleri tam otuyor. Kartların bulunduğu yerede 1.25 filtreler, barlow ve diğer adaptörler sığıyor. Tavsiye ederim. Hem poker setiniz hemde malzeme çantanız oluyor. 


Diğerlerini tek tek yazmayayım. 

1-2 : Bahtinov maskesi.70-200mm lensin parasoleyine takılıyor ve en parlak yıldıza çevirip netlemeyi yapıyoruz. Aynı maskenin 4" mercekli için olanıda var. Yakında 6" aynalı içinde yapmak lazım.

 

3-4 : Güneş filtresi. A4 ebatlarında gelmişti. 4" mercekli teleskobun ön tarafı tam olarak Sakıpağa cam yoğurt kabının kapağı kadar. O kapağın iç kısmını oyup oraya filtreyi yapıştırdım. 

 

5 : Lens temizleme seti. Sol taraftaki losyonu pek kullanmadım sağ taraftaki fırça nadiren. Ortadaki mavi alet en çok kullandığım. Tozları üflüyor.

 

6-8 : Yapı marketlerden birinden almıştım 1 TL idi sanırım. 50mm 1.8 lense tam olarak oturuyor filtre tutucu olarak kullanıyorum. 

 

9-13 : 50mm ve 18-55mm lensler için Çinden getirttiğim çakma Parasoleyler.

 

14 : Beyaz ayarı yapmayı sağlayan kapak. Artık pek kullanmıyorum. Gri Kart aldığım için.

 

15 : Kafa lambası. Beyaz ve Kırmızı ışık veriyor. Özellikle kamp etkinliklerinde kırmızı ışık şart. Beyaz ışık kullanılmıyor. 

 

16-17 : 2" Prime Focus T2. Makineyi direk teleskoba bağlıyor hiç bir dönüştürme olmadığı için kayıp yok. 4" merceklim 1.25 focuser olduğu için 2" çıkışı 1.25 e dönüştürüp takıyordum buda belli bir kayıp olmasına neden oluyordu. 2" prime bu olmuyor. 

 

18-20 : Uzatma tüpü. Macro çekimler için kullanıyorum. Uzay ile hiç bir alakası yok. 50mm lensin takılmış hali gözükmekte.

 

21 : rs232 kablosu. USB tarafı laptopa telefon kablosu tarafı kundağa takılıyor ve bilgisayar üzerinden kundak kontrolü sağlanıyor. Gaza gelip aldım ancak hiç kullanamadım. Çünkü arada iletişim sağlayacak programı birtürlü kuramadım. Stellarium programı üzerinden GOTO yapmamıza olanak sağlıyor bu kablo. 

 

22-27 : ND filtre seti. Astrofotoğrafi ile alakası yok. Çinden sipariş vermiştim. ND filtrelerini kullanıyorum renkli filtrelerini denemedim bile.