Amatör Teleskop Yapımı

6" f5.3 el yapımı teleskobum bitmek üzere. İlk ışığı dün gece aldım. Şu anda aluminyum kaplama yapılmamış olmasına rağmen camdan çok net görüntü alınıyor. AY zaten ışık sorunu olmayan bir hedef olduğu için CAM %4 yansıtması sorun olmuyor. 

 

ATY (Amatör Teleskop Yapımı) işine başladığınızda bilinki zorlu bir süreç sizi bekliyor. Kesinlikle sabırlı olmalısınız. Boş zamanınız çoksa kısa sürede bitirebilirsiniz bir kaç haftayı bulmaz bile. Ancak sadece haftasonları bir kaç saat uğraşırsanız işin süresi baya bir uzuyor. Ayrıntıya girmeyeceğim başka bir yazının konusu olsun. 

 

Bir kaç aksilikten sonra yanda görmüş olduğunuz kuruluma ulaştık. 10 ve 25mm göz mercekleri ile karşıdaki binadan net görüntü elde ettik ve ayna tutucumuzuda monte edip tüp işini sonlandırmıştık. Dün gece ilk ışığı alırken bu sefer başka sorun olduğu ortaya çıktı. 

 

 

 

10mm ve 25mm göz mercekleri ile harika bir gözlem yaptım. Barlowuda denemeye karar verdim onunla da görüntü odaktaydı ışık 10mm+Barlow da kararmaya başlamıştı haklı olarak. Bu kadar güzel gözlem oluyorsa fotoğrafta çekilir dedim ve makinemi hazırladım. Ve odağa gelmediğini gördüm. Odaklayıcıyı söküp makineyi içeri sokunca görüntü netleşiyordu. Bu demek oluyor ki ayna tüpün içine girmesi gerekiyor. En kısa zamanda tekrar tüpü delip aynayı 5 cm kadar öne çekmem gerekecek. Bu sayede sanırım fotoğraf çekebileceğim ama uzatma tüpü olmadan gözlem yapamayacağım. Onuda ilerki günlerde öğrenecez artık.

 

Aşağıda paylaştığım kareler 2 farklı tüpe ait. Karton olan ilk tüpüm. Fazla uzun olmuştu o tüp onun için 2nci bir tüp tekrar yaptık. 2nci tüpte kartondan içini ve dışını mat siyah boya ile boyadıktan sonra dışını ayrıca beyaz karbon fiber görünümlü kaplama ile kapladık. 

 

Bu haline Autoguider ve bulucu dürbün eklenecek onları henüz monte etmedim.

 

Aynanın test sonuçlarınıda ekledim. Buna göre ;

 

Foucault'a göre; 0,996 strehl, rms 1/104,3 , P/V wavefront (lambda) 1/24,8. İnterferometry'e göre; strehl 0,967 , rms 1/34,5 correction % 104