Tepecik Tenekeli Mahalle / Hıdrellez

Çok uzun yıllardır Hıdrellez kutlamasına katılmamıştım. Bunca zaman sonra tekrar bir kutlamaya gitmek hemde Roman mahallesinde bunu kutlamak çok ilginç oldu. Neyi hangi sırayla anlatmam lazım kestiremiyorum başından sonuna güzel bir deneyimdi. Kemer metro durağında arkadaş ile buluşup mahalleye giriş yaptık. Müzikler avaz avaz ufaktan oynamalar başlamış. Viski,votka,şarap,bira ve bol miktarda rakı şişeleri yerlerini almıştı. Hiç kimse kim bunlar diye bakmıyordu. İlk başta duyduğum endişenin yersiz olduğunu gördükten sonra rahatladım.

Müzik sesini takip edip ana sokağa girdik. Mangallarda pişmeye başlamış etlerin dumanı heryeri sarıyordu. Ufak kız çocukları kostümlerini giymiş annelerinin yanında etrafta dolanıyordu. Daha sonradan öğrendiğime göre gündüz sokaklar yıkanmış ve masalar dışarı atılmış heryer seyyar restorant olmuş. Bu mekanların arasından geçerek ilerlemeye devam ettik. Ufaktan canlı müzik için kurulumlarda yapılıyordu. Masalarda yavaştan dolmaya başlamıştı. O esnada bir sıkıntı yoktu yürümek için ama gecenin ilerleyen saatlerinde Alaçatıyı aratmayan bir hal aldı. Etrafa atılmış masalar dolunca yemek yiyen insanların arasında omuz omuza ve gıdım gıdım ilerlemek zorunda kaldık.

 

Sokağın sonuna doğru ilerlerken yine bir çok fotoğrafçı ile karşılaştık. Kadifekale de olduğu gibi ufak ufak gruplar yada arkadaşlar çekim yapmaya gelmişti. 

 

Daha sonra ara sokaklara girdik ve dolanmaya başladık. Küçük sohbetler edildi kim olduğumuza dair, genelde çocukların bizide çekin demeleri ile devam etti bu ara sokaklar. Tekrar merkez sokağa döndük yukarı çıkmaya çalışırken evlerinin önünde oturan teyzelerden rica edip evlerinin balkonuna çıktık. Atarsın artık bir kola parası dedi :) Attık.. Evin içi gayet güzeldi oturup dinlenmek istedim hatta ama fazla zamanımız olmadığı için hemen balkona koşup sağı solu çektik. Teşekkür edip tekrar sokağa geri döndük. Gecenin en ilginç anlarından biriydi bu. Endişe duyarak gittiğim bir mahallede bir evin içine girmek beklenmedik bir gelişmeydi. 

 

Bir başka ara sokakta çekime devam ettik. Saat ilerledikçe miniklerin yerini genç kızlar ve oğlanlar almaya başladı. Yine hangi gazetedensiniz, bunları nerede kullanacaksınız gibi sorular soruldu. Gençler minikler kadar istekli değildi poz vermeye çekme diyende çok oldu. Özel poz verende vardı. Çok hareketli olmayan sokaklarda bile bir kaç masa dışarı atılmış ve müzik içki devam ediyordu. 

 

Etraftaki tüm ara sokaklarıda dolandıktan sonra metronun son seferini kaçırmamak için geri döndük. Zaten ortamdaki alkolün ve muhtemel başka keyiflendiricilerinde etkisi ile gecenin rengi ara sokaklarda değişecekti o riski almamak adına dönmekte doğru bir karardı diye düşünüyorum. 

 

"Bu sene ara sokaklarda doldu" diye yazmış biri. Her geçen sene biraz daha popüler olacak gibi duruyor. Seneye 5 Mayısta yine oradayız belli oldu :).