Kullandığım Programlar (Güneş Sistemi)

Eğer Güneş Sistemi elemanlarını çekiyorsak (Gezegen,Ay yada Güneş) bir önceki yazımda bahsettiğim programlar değişir. Çekim tekniğide değişir ancak yine o başka bir yazının konusu. Bu tarz çekimlerde Video çekerek veri elde ederiz daha sonra bu videoyu parçalar ve istifler yine tek bir sonuç elde ederiz. Bu işleri yaparkende kullandığım programlar şu şekilde değişiyor.

 

Registax çektiğimiz videoyu framelere ayırıp sonra istiflememize ve en sonunda da işleme yapmamıza olanak sağlayan bir program. Eliniz de bir video varsa nihayi sonuca bu program sayesinde ulaşabilirsiniz başka hiç bir program kullanmadan. Ancak tabiki biz böyle yapmıyoruz özellikle bu işlerde ufak ufak ilerledikçe programlarımız da çeşitleniyor. İlk başlarken Registax sizi fazlasıyla tatmin edecektir. DSO daki DSS neyse GüneşSisteminde Registax odur.

 


Emil Kraaikamp adındaki amatör astronomun geliştirdiği iki tane program var bunlardan biri Castrator adındaki program. Amacı Gezegen çekimlerinde boş alanları yok etmek. Bu sayede yeni oluşan videonun boyutuda küçülmüş oluyor istifte hızlanıyor. Yandaki kare videodan elde edilen orjinal kare. Bu şekilde işlem yapmak mümkündür ancak gereksiz kısımları kesip attıktan sonra işlem yapmak süreyi baya bir kısalacaktır. 

 

Diğer program ise AutoStakkert!2 (AS!2)Bu tamamen istiflemeye yönelik bir program. Registax a kafa tutuyor bile diyebiliriz. Kullanımı çok basitleştirilmiş. Registaxtaki kadar kapsamlı işler yapmıyor gibi duruyor ancak Registaxı da başlangıç düzeyinde kullandığınızda zaten o kısımları kullanmıyorsunuz. AS!2 sadeleştirilmiş Registax gibi oluyor bu durumda. 


Şimdi bu noktada bir adım geriye gidelim. BYE ile çekilen videolarda yada bazen EOSUtility ile çekilen videolarda codec sorunu yaşayabiliyoruz. Yada çekilen videoyu framelerine bölmemiz gerekebiliyor. Astrofotografi harici konularda da örneğin video montaj, efektli videolar, timelapse yaparken de kullanabileceğimiz VirtualDub programı devreye giriyor. Çektiğimiz video Castrator ile açılmıyor ise VirtualDub ile videoyu eski versiyon Avi ye çeviriyoruz ve bu şekilde Castrator da açabiliyoruz. 


İşleri biraz daha ilerlettiğimizde özellikle Gezegen çekimlerinde tek bir videoyu parçalara ayırıp istif/işleme yapmıyoruz. Renk kanallarına ayırıyoruz ve her kanalı ayrı ayrı istifleyip işliyoruz. Bunun için yine VirtualDub imdadımıza yetişiyor. 1000 framelik bir videomuz varsa VirtualDub ile bunu bir klasöre 1000 tane kare olarak çıkartıyoruz. Daha sonra RGBSplit programı ile her bir kareyi 3 farklı kanal olarak ayırıyoruz. Kırmız, Yeşil ve Mavi kanallar için ayrı ayrı 3 klasör oluşturuyor ve her birinde 1000 er kare elde ediyoruz. Registax ile her kanalı ayrı ayrı istifliyoruz. Oluşan bu renk kanallarını birleştirip tek bir kare elde etmemiz gerekiyor. Bu durum da da devreye AstraImage Pro (Şu anda versiyonu 4 olarak gözüküyor, bende versiyon 3 var) giriyor.  AI Pro sadece birleştirmekle kalmıyor başka bir takım müdahaleler de yapmamıza olanak sağlıyor. 


Tüm işlemlerimiz bittiğinde Photoshop a geçip kesme,biçme belki ışık,renk ayarlarına müdahale edebiliriz. Çerçeve, noise giderme gibi işleride yapıp işlemi bitiriyoruz.