Kullandığım Programlar (Derin Uzay)

Stellarium ile başlamak sanırım en iyisi olacak. Çekim yapın yada yapmayın uzaya ilgiliyseniz bu ücretsiz programı edinmelisin. Telefonlar ve tabletler içinde değişik versiyonları var(bazıları ücretli olabilir) Yada bu tarzda başka programlarda var. Ancak en popüler olan Stellarium. Bulunduğunuz koordinatları girdikten sonra istediğiniz bir tarihteki gökyüzü durumuna bakabiliyorsunuz. O anda merak ettiğiniz bir yıldızın ismini bu sayede öğrenebilirsiniz. Yada anlık olarak çekim yapacağınız bölgede başka neler varmış bakmak için kullanılabilir. 


2.0 versiyonuna ait örnek.
2.0 versiyonuna ait örnek.

Çekimleri çoğunlukla BackYardEOS kullanarak yapıyorum. Program hem gezegen hem derin uzay çekimlerine göre düzenlenmiş çok kullanışlı özellikleri olan bir program. EOS Utility de kullanılabilir ancak BYE ın bariz kolaylıkları var onun için bu işlere başladığınızda yapmanız gereken ufak tefek alışverişlerin başında bu geliyor. Şu anda 50$ fiyatı. Evladiyelik onun için kıyın paraya :)


Diyelim ki Derin Uzay Cismi(DSO) çektik (çekim teknikleri başlı başına bir konu olduğu için diğer bir yazıda değinmekte fayda var). Çektiğimiz dataları (Light,Dark,Flat,Bias) istiflememiz ve tek bir ham dosya haline getirmemiz gerekiyor. Bu istifleme için yine bir çok alternatif program mevcut. Son olarak kullanmaya başladığım PixInsight (Kısaca PI) bu iş için en iyi tercihlerden biri. ImagePlus ve MaxIm DL gibi eski ama çok kullanıcısı olan programlarda mevcut. Bu arada hepsi ücretli. Ücretsiz olan programlarda var ve kesinlikle ücretsiz yazılımla başlamalısınız bu işlere. Diğer türlüsü yabana atılmış bir para olabilir. 

İstiflemek için kullanılacak ücretsiz en basit ve iyi program açık ara DeepSkyStacker (DSS)dır. 


Çekimlerimizi istifledikten sonra sıra hedefin görünür hale getirilmesine geldi. Devreye Photoshop giriyor. Curve,Levels gibi işlemler sayesinde topladığımız fotonları görünür hale getiriyoruz. Photoshop 2.0 versiyonu artık ücretsiz, diğer versiyonlar ücretlidir. İşin Photoshop ayağında devreye başka yardımcılar giriyor. 

 

Photoshop için oluşturulmuş astrofotografi eklentileri mevcut. Bunlar hem işlerimizi kolaylaştırmak hemde sonucu güzelleştirmek için kullanılan eklentilerdir. Bazıları ücretsiz bazıları ücretlidir. Kullandıklarım;

 

  • Astronomy Tools : Astrofotografide lazım olan bir çok özelliği barındırır.
  • Topaz DeNoise : Yüksek iso da oluşan kumlanmaları giderir.
  • StarSpikesPro2 : Tüm işlemler bittikten sonra yıldızları süslemek istersek.
  • Noise Ninja : Öncelikli işi kumlanma gidermek, başka özellikleride var.
  • Neat Image : Yine başka bir kumlanma giderme eklentisi/programı.
  • GradientXTerminator : Taban renk dengesi ayarı için.
  • Annie's Astro Action : Astronomy Tools gibi ufak tefek farkları var.
  • HLVG! : Hasta La Vista, Green ! :) Yeşil kanalı düzenler,dizginler.
  • WhiteCal : Beyaz dengesine yardımcı olur. 

 

En sonunda böyle bir sonuç elde ediyoruz. Hedefimizde Güneş Sistemi elemanlarından biri varsa ozaman biraz daha farklı programlar kullanmaya başlıyoruz. Şuradan devam edelim..