2014 Sezon açılışı

Orion Nebula
Orion Nebula

Aralık sonunda çektiğim bu Derin Uzay çekimi ile 2013 yılını kapatmıştım. Dün geceye kadar teleskop evin içinde hapsolmuş bir şekilde duruyordu. Eve normalden erken gelince ve balkondan baktığımda pırıl pırıl bir gökyüzü görünce "haydi bakalım Onur teleskop taşıma mevsimi geldi" dedim ve yükledim, kurulumu yaptım. 

 

Beni kendine çağıran AY olmasına karşın Jüpiter de hemen karşımda duruyordu. Güzel bir açıda değildi ama onada bakmadığım bayağı zaman olmuştu. Onun için önce Jüpiter e merhaba dedim bir küçük video çektim -gerçi güzel ayrıntı alamamışım onun için pek birşey yapmadım- daha sonra biraz gözlem yaptım ve AY a doğru döndüm. Derin uzay çekmeyeceğim için çok ince bir ayar yapmam gerekmiyordu. Üstün körü bir Kutup Ayarı AY için güzel sonuç verdi.

İlk olarak mozaik yapmak için 6 tane video çektim. Her birini 1000 er framelik yaptım. Bu 6 video yu tek tek işleyip sonra çıkan sonuçlarını birleştirdiğimde tek büyük bir AY elde ettim.

 

Daha sonrasında kullandığım BackYardEOS (BYE diyeceğim bundan sonra) programının sağladığı x5 zooom özelliğini kullanarak yakın çekimler aldım. Derinliği ve gölgesi güzel olan kraterlere özel çekimler. Plato ile başladım genelde hep ondan başlarım nedense bi başka seviyorum onu :) Hemen arkasından Clavius. Kopernik çekmesem ayıp olurdu onada bir merhaba dedim güzel bir poz aldım. İsmen bilmediğim bir bölgeyide sırf gölgesi güzel diye çektim. AY ın dolunaya yakın olmayan evrelerinde çok güzel ışık gölge görüntüleri oluyor. Bu kısımda o çekimlerden. 

 

Daha sonra geçen yıl almış olduğum 2 tane filtre vardı ND ve Polarize onları da takıp birer videoda filtrelerde aldım. Sonuçlar çok iyi olmadı belkide aceleye getirdim bilemiyorum başka bir gün tekrar test edeceğim. İsmini bilmediğim bölgeye ait kareyi ND filtre ile çektim. Sanırım çok keskin olmayışının nedenide bu belkide netliği tam yapamamışta olabilirim. 

 

Daha sonra tüm elektronik aksamı kapatıp fişleri çekip aküleri söküp gözlem yaptım çekmek kadar canlı canlı izlemekte çok güzel oluyor. Yalnız yoğun parlaklık yüzünden bir süre sonra gözünüz rahatsız olabiliyor. Bu eylemi kısa tutuyorum o yüzden. Belki ileriki günlerde bir AY filtresi alırım. 

 

Böylelikle Teleskobumun tozunu almış oldum. Bunları yazarken dışarıda şimşekler çakıyor sanırım yine kısa bir ara verme durumumuz olacak.. Nisan Yağmurları sahneye çıktı.