Malzeme seçimi

Kırtasiyelerde bulabileceğiniz 2-3 TL gibi bir fiyatı olan oyun hamur markası Jovi ile yapmıştım bunu. İlk yaptığım model buydu. Daha sonrasında çok hoşuma gitti bu iş ve modelaj aletleri, değişik hamur,kil,plastik malzemeleride denedim ve denemeye devam ediyorum. Aşağıda ilk çalışmalarımdan son çalışmalara doğru tüm yaptıklarımı paylaşacağım. Bu %100 yetenek gerektiren bir iş olmadığını görmeniz açısından. Yapa yapa baya geliştirilebiliyor. 

Sculpey adındaki ABD markası bu işlerde kullanılan en iyi malzemeyi üretiyor. Türkiyede daha önceki yıllarda bulunması zormuş ancak artık bulunabiliyor. 40-60 TL arası fiyatlarda büyük hobi marketlerde yada sanal mağazalarında karşınıza çıkıyor. Bu markanın iki farklı üretimini kullanıyorum. Bir çok alt markası var ama genelde bu ikisi tutuluyor model çalışılırken.


Super Sculpey Clay ve Super Sculpey Firm. Firm daha sert ve figür çalışmaya daha yatkın. Clay olan çok daha rahat işleme yapılıyor. Onun için yüz detayı yaparken hiç zorlanmıyorsunuz. Clay ile vücut yapmak daha zor çünkü el sıcaklığınızdan çabuk etkilenip şekil değiştiriyor. Onun için 2 hamuruda kullanarak daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Armatörün üstünü folya onun üstünü Firm ile kaplıyorum en üstede Clay ile şekillendiriyorum hem renk olarak daha ten rengi oluyor hemde çok çabuk ayrıntı ve duruşları yapabiliyorsunuz. Belki bu işlerde daha ilerleyince gerek kalmaz böyle 2 farklı hamur kullanmaya şu anda bu şekilde ilerliyorum.